U saradnji sa osnivačem, Gradom Somborom, JKP Energana koristi svaku priliku da svoje potrošače edukuje o energetskoj efikasnosti.

Jedna od najvažnijih mera energetske efikasnosti jeste čuvanje toplotne energije!

Mere energetske efikasnosti

Pod energetskom efikasnošću podrazumevaju se mere koje se primenjuju u cilju smanjenja potrošnje energije

Energetska sanacija objekata donosi velike uštede u kućnim budžetima

Znatno smanjuje zagađenje vazduha i zavisnost zajednice od uvoznih energenata

Upravo iz ovih razloga, povećanje nivoa energetske efikasnosti predstavlja imperativ gradskih institucija

Mere energetske efikasnosti se, osim na omotač zgrada, odnose i na osvetljenje i zamenu dotrajale stolarije

Zamenite vaše stare i dotrajale prozore novim od savremenih profila i uštedećete 10-15% na grejanju, a investicija će vam se isplatiti za 3 do 5 godina.

Energetski razred zgrade određuje se na osnovu maksimalne dozvoljene godišnje potrebne finalne energije za krejanje (KWh/m²) koja je definisana propisom kojim se uređuju energetska svojstva zgrada i to posebno za nove, a posebno za postojeće zgrade.

Gubitak toplote

U većini naših stambenih objekata stvaraju se gubici energije koji prelaze zakonske norme u značajnom procentu.

Najveći gubici energije su preko odavanja energije kroz zidove, kao i gubici energije kroz nekvalitetne prozore koji kod loše zaptivenih i jednostrukih prozora mogu da premaše gubitke kroz zidove.

Veoma značajan gubitak energije je kroz plafone na poslednjem spratu kao i prizemlju.

Izolacija kao rešenje

Zgrada koja je dobro termički izolovana će manje trošiti energije za grejanje zimi i za hlađenje leti, biće zaštićena od spoljnih uslova i temperaturnih kolebanja, osim toga i njen životni vek će biti duži, a samim tim računi za grejanje će biti mnogo manji.

Zaštita životne sredine

JKP Energana Sombor konstantno unapređuje poslovanje u oblasti zaštite životne sredine od proizvodnje toplotne energije, distribucije pa do odlaganja otpada.

Vodi se računa da se eliminiše svaka vrsta zagađenja i ugrožavanja životne sredine kako se ne bi narušilo zdravlje i kvalitet života lokalnog stanovništva, a i kako bi se budućim naraštajima ostavilo nenarušeno prirodno okruženje.

Plan JKP Energana Sombor je gasifikacija poslednje dve male kotlarnice i zamena većeg dela podzemne vrelovodne mreže u cilju zaštite životne sredine i povećanja energetske efikasnosti.

Call Now Button